Uitleg over de voorstelling

Dinner with Dad is een voorstelling in het hier en nu over vaderschap vroeger en vandaag, waarbij verhalen, getuigenissen, muziek en wijn door elkaar vloeien.

Vertrekpunt voor Lucas De Man (1982) voor Dinner with Dad is een drietal generaties vaders waartoe hij zich verhoudt: zijn grootvader, zijn vader en  hijzelf. Toen Lucas zag hoe zijn eigen vader diens vader verzorgde  vlak voor zijn dood, werd hij geraakt door de kind-kant van zijn volwassen vader.  Aan de andere kant bespeurt hij in zijn eigen generatie voortdurend de angst om vader te worden. Ook  is hij geboeid door de manier waarop zijn leeftijdsgenoten communiceren met hun vaders (babyboomers). Een schijnbaar probleemloze relatie, maar voeren zij ook échte en intieme gesprekken met hen over emoties en zo? Tenslotte is er de verhouding tot De Vaders in overdrachtelijke zin, denk aan politici, God, leraren, wetenschappers. Wij leven in een wereld waar alles kan en vooral, waar je zelf alles bepaalt, zelf je kaders en dus Vaders kiest. Maar zorgt deze vrijheid niet vooral voor angst, stress en onzekerheid op?

 

Het verhaal van de voorstelling:

Wouter (55jaar)  is een wijnhandelaar die met hulp van zijn zoon Viktor (26jaar) kook demonstraties geeft waar “papa’s eten” wordt gemaakt. Papa’s eten is eten gemaakt door vaders.  Wouter vertelt aan het publiek over zijn strenge overleden vader, zijn kinderen Viktor en Reina, over de jaren 70, over Zappa, Neil Young en Pink floyd, over wijn en vrouwen, over gescheiden zijn en over het vaderschap in het algemeen.

Viktor is stiller dan zijn enthousiaste vader, hij helpt met koken en is binnen zijn hoofd en lijf op zoek naar waar hij staat in dit leven.

Na de voorstelling serveren de acteurs jou hun maaltijd, een uitgelezen mogelijkheid om gezamenlijk na te praten. Want iedereen heeft een eigen vader, en een eigen verhaal.